Djembé lessen Nieuws

In september 2023 starten we weer met een nieuwe reeks West-Afrikaanse Djembé lessen.

In de West-Afrikaanse tradities wordt veel muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Het is naast het uiten van plezier en lekker samenspelen ook een manier van communicatie. De ritmes die daar gespeeld worden hebben een betekenis, en worden gespeeld tijdens rituelen zoals (bruiloft,doop, besnijdenis, genezing en werken op het land). Door middel van hun instrument “praten” ze met elkaar.

In deze cursus van 10 Djembé lessen maak je als eerste kennis met de djembé, een trommel die je met je handen bespeelt.

Na de eerste uitleg over de techniek en verschillende klanken die er gemaakt kunnen worden, gaan we een Djembé ritme spelen. Later komen er nog meerdere ritmepatronen op de djembé bij en worden die door elkaar gespeeld, waardoor er poliritmiek ontstaat. De begeleiding op de bastrommels (de dunduns) speelt daarbij een belangrijke rol.

Door middel van breaks en arrangementen leer je te reageren en communiceren op je instrument. Aan het eind van de cursus zul je merken dat je eigenlijk best snel in staat bent om met elkaar swingende muziek te maken. Op een speelse manier ga je aan de slag met wezenlijke onderwerpen zoals samenspel – luisteren naar elkaar – communicatie en jezelf laten zien doormiddel van je Djembé.

Djembé is toegankelijk voor iedereen, je hebt er geen muzikale achtergrond of opleiding voor nodig, iedereen heeft ritme. Denk maar aan je hart of aan een beweging als lopen.

Het alsmaar herhalen van een ritme zorgt ervoor dat je fysiek, emotioneel en mentaal in balans wordt gebracht.

Bewezen is dat het de hersenactiviteit activeert en je geestelijk en lichamelijk in balans wordt gebracht, het versterkt je bewustzijn en geeft je ontspanning. Kortom, drummen naar ritmes luisteren en ze ‘te voelen’ is een heel leuke en gezonde bezigheid. Het is zeer motiverend voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Probeer je maar eens een leven zonder muziek voor te stellen. Zelf ga je dan al snel iets produceren al was het maar wat tikken met je vingers op bijvoorbeeld de tafel. Grijp je kans, hoeveel meer goede redenen heb je nodig? Kom lekker trommelen!

Waarom zou je djembe willen leren spelen?

Allereerst natuurlijk omdat het heel leuk is om een muziekinstrument te leren spelen.
– Het leuk is om andere mensen te ontmoeten
– Spelenderwijs leer je samen werken
– Het stimuleert je creativiteit
– Het ontspant en je krijgt er veel energie voor terug
– Het verbetert je vermogen om te luisteren
– Een perfecte les in gelijkheid
– Het geeft je een gevoel van vrijheid
– Je ontwikkelt jezelf
– Het brengt plezier en een positieve ‘drive’ in je leven
– Door de aanhoudende activiteit bevorderd je uithoudingsvermogen
– Je bewustzijn wordt ontwikkeld
– Doorbreekt sociale belemmeringen
– Geeft een gevoel van welzijn
– Verbetert je communicatie

Wil jij kennis maken met de West-Afrikaanse Djembé? Meld je dan nu aan voor deze kennismakings cursus.

De stichting is in het leven geroepen om de Afrikaanse cultuur in Nederland te promoten.

Wij doen dit door uw evenement of activiteit een extra feestelijk tintje te geven met het beste wat Afrika te bieden heeft: zijn rijke en kleurige cultuur. Wij brengen uw evenement graag in tropische sferen:

Ook organiseren wij Afrikaanse modeshows, workshops, kookworkshops en wekelijkse Djembé en Doundoun lessen.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Dhr. Patrick Ngambi.

Tel: 06 420 110 93 Email: info@zamana.nl

Djembé Band Zamana is een multiculturele percussiegroep uit Krommenie en Hoofddorp. De band is opgericht door Djembé leraar en artistiek leider Patrick Ngambi en biedt cursisten van de djembélessen de mogelijkheid om hun muzikale talenten aan het publiek te laten zien.

Door het jaar heen doet Zamana veel optredens bij grote evenementen (zoals de TCS Marathon in Amsterdam, diverse vierdaagse en de Dam tot Dam-loop) maar ook bij plaatselijke evenementen en festiviteiten zoals feesten bij Open Dagen, (sport)verenigingen en tehuizen (zoals Ons Tweede Thuis). Het is altijd weer geweldig om te ervaren wat deze muziek met mensen doet!! De mooiste ervaring hebben we gehad bij de manifestatie FOUR HORIZONS in september 2018 op het strand van Scheveningen. Wij maakten deel uit van de geslaagde werelrecordpoging o.l.v. de bekende Cesar Zuiderwijk: een concert met 2000 drummers!!!! Meer dan 50.000 toeschouwers op de duinen en het strand waren hier getuige van en ook op TV was daar veel belangstelling voor. Een dag om nooit meer te vergeten!!!!

Wilt u meer informatie?
Schrijf je nu in: Locatie Alkmaar, Locatie Krommenie of Locatie Hoofddorp

Neem dan contact op met de heer Patrick Ngambi. Tel: 06 420 110 93
Email: info@zamana.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *